Veelgestelde vragen over diarree

Wat moet ik doen als ik niet zeker weet waardoor mijn terugkerende diarree wordt veroorzaakt?

Als je diarree blijvend of terugkerend is of gepaard gaat met bloed of andere symptomen, moet je je arts raadplegen – vooral als je onlangs in een minder ontwikkeld land bent geweest. Als er geen duidelijke reden is voor je diarree en je lijkt geen van de oorzaken te hebben die op deze website beschreven staan, kan het te wijten zijn aan voedselintolerantie, of misschien gewoon aan stress. IMODIUM® kan in een aantal van deze gevallen helpen, maar het is belangrijk eerst advies te vragen aan je arts.

Welke behandeling is voor mij geschikt als ik hopeloos ben in het inslikken van tabletten?

Maak je geen zorgen, wanneer diarree de kop opsteekt kan je nog altijd snel verlichting krijgen met IMODIUM® Instant smelttabletten. Deze tabletten zijn zodanig gemaakt dat ze binnen enkele seconden op je tong smelten, zonder dat je water nodig hebt.

Waarom lijk ik altijd diarree te hebben wanneer ik grote hoeveelheden eet en drink?

Wanneer je te veel eet en drinkt, moet je spijsvertering te snel werken, wat diarree kan veroorzaaken. Probeer dus altijd verstandig te eten en vermijd overdaad! Als je toch diarree krijgt, kan één dosis IMODIUM® de symptomen snel verlichten en je weer op de been helpen.

Wat moet ik doen als mijn kinderen diarree krijgen?

Kinderen zijn minder goed in staat om te gaan met verlies van lichaamsvocht door diarree dan volwassenen; het belangrijkste is dus het vocht snel opnieuw op peil te brengen. Als het probleem blijft aanhouden of als het kind jonger is dan 8 jaar, is het aangeraden je arts te raadplegen.

Kinderen ouder dan 8 jaar kunnen snel worden behandeld met IMODIUM®.

In ons hoofdstuk diarree bij kinderen vind je meer informatie hierover.

Ik schaam me om een geneesmiddel tegen diarree te vragen bij de apotheker. Wat kan ik doen?

Diarree kan op veel manieren onaangenaam zijn, vooral als je bij de apotheker staat en er staat nog een hele rij wachtenden achter je. Maar denk eraan dat diarree een van de meest voorkomende klachten is waarmee je apotheker te maken krijgt. Apothekers zijn opgeleid om je professioneel advies te geven en begrip te tonen en zij kunnen je de juiste IMODIUM®-behandeling aanbevelen. Als je jezelf erg schaamt, waarom vraag je dan niet of je de apotheker privé kunt spreken?

Waarom krijg ik vaak diarree tijdens mijn menstruatie?

Helaas krijgen veel vrouwen diarree tijdens hun menstruatie. Er wordt verondersteld dat dit wordt veroorzaakt door hormonale wijzigingen. Maar laat het je maand niet vergallen; je kunt de symptomen het snel en efficiënt behandelen met IMODIUM®.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij diarree tijdens je menstruatie.

Mijn maag reageert vaak gevoelig op sterk gekruid voedsel. Wat kan ik daaraan doen?

Sterk gekruid voedsel is een veel voorkomende oorzaak van diarree – sommige spijsverteringsstelsels kunnen dit gewoon niet aan. Eén dosis IMODIUM® kan je symptomen snel verlichten.

Wanneer ik een speech moet geven, word ik zo zenuwachtig dat ik maagproblemen krijg. Hoe komt dat?

Diarree die wordt veroorzaakt door angst om in het openbaar te moeten presteren, komt zo vaak voor dat hij zelfs een eigen naam heeft – PAD (Performance Anxiety Diarrhoea) of faalangstdiarree. Als je weet dat je hieraan lijdt, kan je IMODIUM® Instant smelttabletten voorzien. Dit kan u het vertrouwen geven dat je nodig hebt om het beste van uzelf te geven.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij Stress en diarree.

Kan IMODIUM® verstopping veroorzaken?

IMODIUM® veroorzaakt zelden verstopping. Indien je jezelf aan de aanbevolen dosis houdt, kan IMODIUM® je snel en doeltreffend verlossen van diarree, vaak al met één dosis. Denk er echter aan dat je darm bij diarree vaak helemaal leeg is. Daarna kan het één à twee dagen duren voor deze zich opnieuw vult.

Mag ik IMODIUM® gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Het is niet aanbevolen IMODIUM® te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Vraag je arts of apotheker om een alternatieve behandeling.

Mogen kinderen IMODIUM® gebruiken?

Alleen kinderen vanaf 8 jaar mogen IMODIUM® gebruiken. Bij kinderen jonger dan 8 jaar kan je orale rehydratatieoplossingen gebruiken om uitdrogingsverschijnselen door diarree te voorkomen. Meer informatie hierover vind je in het hoofdstuk Diarree bij kinderen.

Is het niet beter diarree zijn gang te laten gaan om van de microben af te raken?

Sommige mensen denken dat diarree een middel is waarmee het lichaam de microben 'wegspoelt' die volgens hen de diarree veroorzaken, en dat geneesmiddelen tegen diarree werken als een kurk, waardoor de microben in het lichaam blijven zitten.

Dit strookt echter niet met de werkelijkheid.

Hoewel microben of eigenlijk bacteriën diarree kunnen veroorzaken, is de oorzaak bij veel mensen gewoon stress of angst, of gewoon een verandering van klimaat. Als er bacteriën aanwezig zijn, pakt het immuunsysteem van het lichaam deze meestal wel aan. Maar intussen kan IMODIUM® ervoor zorgen dat je jezelf  beter voelt en je je gewone activiteiten kunt voortzetten.

Door IMODIUM® te gebruiken, kan je helpen het verlies van waterige stoelgang te voorkomen. Deze zorgt namelijk voor verlies van vitale vloeistoffen en voedingsstoffen uit je lichaam. Als de symptomen echter blijven aanhouden, moet je advies inwinnen bij je dokter of apotheker.

Heb ik een voorschrift nodig voor IMODIUM®?

Neen, IMODIUM® capsules en smelttabletten zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheker.

Waardoor wordt acute (kortstondige) diarree veroorzaakt?

Acute diarree kan worden veroorzaakt door veel verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden:

  • Virale of bacteriële infectie
  • Allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen
  • Te veel sterk gekruid of vet voedsel eten
  • Te veel alcohol drinken
  • Stress
  • Menstruatie

Voor meer informatie over acute diarree en de behandeling ervan, neem een kijkje bij Feiten over diarree.

Wat is diarree?

Wanneer je spijsvertering normaal werkt, gaan voedsel en vloeistoffen van de maag naar de dunne darm en vervolgens naar de dikke darm. De dunne en de dikke darm zijn aan de binnenkant voorzien van cellen die de nutriënten (voedingsstoffen) en het water absorberen die het lichaam nodig heeft.

De rest van het voedsel en het water verlaat vervolgens het lichaam in de vorm van stoelgang.
Wanneer deze cellen geïrriteerd raken, kan de normaal gezien trage, golfachtige beweging van de darmen overactief worden, waardoor voedsel en vloeistoffen te snel door de dikke darm gaan, waardoor er minder door het lichaam wordt geabsorbeerd. Het resultaat hiervan is waterachtige stoelgang, beter gekend als diarree.

Voor meer informatie, neem een kijkje bij Oorzaken van diarree.

Moet ik diarree behandelen?

Kortstondige aanvallen van diarree kan je zelf behandelen, tenzij je bijkomende symptomen krijgt zoals koorts, bloed of slijm in je stoelgang; in dat geval moet je een arts raadplegen. Symptomen van diarree kunnen worden verlicht door het gebruik van IMODIUM® Capsules en IMODIUM® Instant smelttabletten, die vaak verlichting kunnen bieden in slechts één dosis.

IMODIUM® biedt u een uitgebreid gamma geneesmiddelen aan voor uiteenlopende situaties:

Geneesmiddel zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek, drogisterij of supermarkt.

GeneesmiddelBeschikbare verpakkingsformaten
IMODIUM® Instant smelttabletten10
IMODIUM® Capsules10 of 20

Voor meer informatie, ga naar Welke IMODIUM® heb ik nodig?

Your browser must have Adobe Flash installed to see this animation.

×
;