Woordenlijst diarree

Met betrekking tot het abdomen. Ook bekend als de buik, met name het gedeelte van het lichaam tussen de borstkas en het bekken. Het abdomen bevat organen zoals de maag, de dunne darm, de dikke darm, het rectum en de blaas.

Acute diarree is een plotse aanval van diarree die minder dan twee weken duurt.

Een reactie op vreemde substanties door het immuunsysteem van het lichaam. Substanties die een allergie uitlokken, worden allergenen genoemd, bijvoorbeeld pollen, stofmijten en bepaalde voedingsmiddelen.

Geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van infecties veroorzaakt door schadelijke bacteriën en andere micro-organismen.

Een geneesmiddel dat spierkrampen vermindert of voorkomt.

Ook microben genoemd; deze eencellige micro-organismen worden vaak in verband gebracht met infecties, maar sommige zijn onschadelijk en/of gunstig voor de mens.

Het centraal zenuwstelsel (CZS) is het gedeelte van het zenuwstelsel dat bestaat uit de hersenen en de ruggengraat.

Men spreekt van chronische diarree wanneer de symptomen langer dan vier weken aanhouden.

Deel van het spijsverteringsstelsel, bestaande uit de dunne en de dikke darm, die in het abdomen liggen.

Wanneer het lichaam overmatig veel water verliest. Langdurig braken of diarree kunnen leiden tot dehydratatie, evenals blootstelling aan hitte, langdurige zware fysieke inspanningen, en een aantal geneesmiddelen.

Abnormaal losse of vloeibare stoelgang die meer dan drie keer per dag voorkomt, en/of stoelgang met een volume van meer dan 200g per dag.

Overmatige gasvorming in de darmen. 14 keer gas uitdrijven in een periode van 24 uur wordt als ‘normaal’ beschouwd.

Een ontsteking van de maag en de darmen, die misselijkheid, braken en/of diarree kan veroorzaken. Virussen, voedselvergiftiging en stress kunnen allemaal gastro-enteritis veroorzaken.

Het natuurlijke verdedigingssysteem van ons lichaam. Het herkent vreemde substanties en beschermt ons tegen infecties.

Geneesmiddelen die de darmen soepeler maken om constipatie tegen te gaan; kunnen diarree veroorzaken bij overmatig gebruik.

Een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van diarree door de contractie van de spieren in de darm te vertragen.

Periodieke bloeding uit de baarmoeder, die ongeveer om de 4 weken optreedt, en aldus voor de menstruele cyclus zorgt.

Dit is een aandrang om te braken, die kan worden veroorzaakt door veel dingen, zoals ziekte, geneesmiddelen en onevenwicht in het binnenoor.

Er zijn eigenlijk veel soorten norovirussen; samen maken ze deel uit van een groep virussen die de meest voorkomende oorzaak van gastro-enteritis zijn. Hoewel ze mensen het hele jaar door kunnen besmetten, wordt ze vaak 'winter vomiting disease' genoemd omdat ze het meest voorkomt in de winter.

Substanties uit het voedsel die het lichaam nodig heeft voor energie, groei en herstel, zoals vitamines, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten.

Een opgeblazen gevoel wordt vaak in verband gebracht met het abdomen, wanneer darmgassen zorgen voor een vol en gespannen gevoel van het abdomen.

De beweging van de spieren in onze darmen die samentrekken en ontspannen in ritmische golven, waardoor de inhoud van de darm wordt voortgeduwd. Bij deze beweging wordt voedsel ook gemengd met maagzuren, waardoor het een dunne vloeistof wordt.

Het proces van het verloren water opnieuw in het lichaam te brengen, ofwel door vloeistoffen te drinken, ofwel intraveneus (rechtstreeks in de aderen).

Een onderzoek van het rectum en de karteldarm, aan de hand van een dunne, verlichte buis, een sigmoïdoscoop, waarmee weefsel of cellen kunnen worden verzameld voor verder onderzoek.

Een werkzame stof die helpt gassen op te lossen die voor winderigheid zorgen.

Een dikke, glibberige vloeistof die wordt geproduceerd door membranen rond bepaalde organen, zoals de neus, de mond, de keel en de vagina.

De vaste afvalmaterie die door het rectum gaat in de vorm van darmbewegingen. Stoelgang bestaat uit onverteerd voedsel, bacteriën, slijm en dode cellen.

Een fysiek of mentaal teken dat iemand een aandoening of ziekte heeft. Diarree, hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, misselijkheid, pijn en depressie zijn veel voorkomende symptomen.

Niet frequente, en vaak onvolledige, darmbewegingen; het tegenovergestelde van diarree.

Your browser must have Adobe Flash installed to see this animation.

×
;