Oorzaken diarree en behandeling

Feiten over diarree

Feiten over diarree

Diarree is één van de meest voorkomende kwalen. Iedereen kan met de ongemakken te maken krijgen die ons in ons dagelijks leven kunnen verstoren.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute diarree en chronische diarree. In beide gevallen gaat het grotendeels om dezelfde symptomen: frequente en  losse, waterige ontlasting, die gepaard kan gaan met buikpijn door gasvorming, krampen of een opgeblazen gevoel. Het verschil ligt in de duur van de symptomen van diarree.

Acute diarree

Acute diarree treedt plotseling op en is meestal van korte duur. Na een paar dagen gaat deze vorm van diarree meestal spontaan weer over. In de meeste gevallen kan deze vorm van diarree met een diarreemiddel zoals IMODIUM® behandeld worden.
Dit helpt de diarree snel te verlichten, het normale ritme van je spijsverteringsstelsel weer te herstellen en daarmee de verstoring van je dagelijkse leven tot een minimum te beperken.

 

Chronische diarree

Chronische diarree houdt lang aan of treedt herhaaldelijk op. Misschien niet elke dag, maar anders dan acute diarree komt deze vorm van diarree steeds weer terug en lijkt nooit echt over te gaan. 
Aangezien je lichaam door een waterige stoelgang de hele tijd belangrijke vloeistoffen en voedingsstoffen verliest, kun je verzwakken en uitdrogen. Het is van belang om je huisarts te raadplegen.

Mogelijke oorzaken van chronische diarree zijn:

  • Prikkelbare-darmsyndroom (PDS)
  • De ziekte van Crohn en ulceratieve colitis
  • HIV/AIDS-infecties en -medicijnen
  • Kanker en kankerbehandelingen

Hoewel het misschien een verontrustende tijd is, kan het ontdekken van de oorzaak van chronische diarree je inzicht geven in de manier om je weer beter te gaan voelen.

Lees meer over chronische diarree

Your browser must have Adobe Flash installed to see this animation.

×
;