Voedselallergieën en voedsel-
intolerantie

Voedselallergieën

Er is een verschil

Zowel bij voedselallergieën als bij voedselintolerantie, ervaar je spijsverteringsproblemen wanneer je iets specifieks eet, maar er is wel degelijk een verschil tussen  beide:

Voedselallergie en diarree

Bij een voedselallergie beschouwt je afweersysteem (immuunsysteem) bepaalde voedingsstoffen als een bedreiging voor je lichaam. Je lichaam zal hierop snel allergisch reageren. Vaak uit deze allergische reactie zich in niezen, huiduitslag of zwellingen, maar ook diarree kan een mogelijke reactie zijn.

Voedselintolerantie en diarree

Bij een voedselintolerantie is je afweersysteem niet betrokken en het duurt meestal langer tot de reacties zich ontwikkelen – uren of zelfs dagen na het eten van dat voedingsmiddel. De symptomen van voedselintolerantie hebben meestal te maken met je maag en je darm: diarree, misselijkheid, een opgeblazen buik en maagpijn. Een typisch voorbeeld van voedselintolerantie is ‘lactose-intolerantie’.
Als je denkt dat je diarree te maken zou kunnen hebben met je voeding, probeer dan met een dagboek bij te houden wat je allemaal eet. Als je dan diarree krijgt, kunnen je aantekeningen helpen om de oorzaak van het probleem samen met je arts te achterhalen.

Your browser must have Adobe Flash installed to see this animation.

×
;